De_Uitverkorene_Cynthia_Fridsma_1.jpg


page 1 of 7

De Uitverkorene
 
 
 
 
Cynthia Fridsma


page 2 of 7

1  Writersblock

* Londen, 28 februari 2013 *

Een jonge vrouw zat op de stoeprand bij een oud gebouw. Ze deed wat cocaïne op een lepel, maakte het spul met een aansteker vloeibaar en injecteerde zichzelf ermee. Achter haar stond haar dealer, die ze in ruil voor de drugs seksueel had bevredigd. Een scherpe pijn liet haar opkij-ken in de gemene ogen van haar dealer. Zijn mes sneed haar keel open, bloed gutste langs haar hals. Ze snakte naar adem, bracht haar handen omhoog en

Richard McKenna masseerde zijn hand bij die laatste zin. Hij nam nog een slok van zijn koud geworden koffie en wreef de slaap uit zijn ogen. Vermoeid staarde hij naar zijn laptop om de woorden terug te lezen. On-tevreden over het resultaat verwijderde hij alles—shit, en nu? Hij woelde door zijn haar. Als het hem niet lukte om zijn boek te schrijven, dan kon hij niet met Glory Maryland trouwen.
Er speelde een glimlach op zijn gezicht bij de gedachte aan haar. Gis-teren waren ze nog bij elkaar geweest in een hotelkamer in Londen. Het was een avond vol passie, maar na afloop vroeg ze naar zijn boek. Hij had haar verteld dat hij zijn laptop niet bij zich had. In werkelijkheid had hij nog geen woord op papier staan. Hij had haar op de mouw gespeld dat zijn tweede boek nog voor het eind van de maand klaar zou zijn, maar dat was niets anders dan een leugen om eigen bestwil, bedoeld om haar gunstig te stemmen.
Zijn eerste boek, Chasing Girls, was verfilmd en het succes was hem naar het hoofd gestegen. Hij had verwacht dat hij zijn tweede boek binnen een jaar zou afkrijgen. Maar in plaats daarvan had hij zich ingelaten met allerlei vrouwen en was niet meer aan schrijven toegekomen.


page 3 of 7

Drie maanden geleden had Glory hem het hoofd op hol gebracht. Ze was de vrouw van zijn uitgever, Donald Maryland. Het feit dat ze ge-trouwd was, betekende niets voor hem. Richard omringde zich het liefst met getrouwde vrouwen, want dan hoefde hij zich niet te binden. Maar dat was voordat hij verliefd werd op Glory, de roodharige schoonheid waar hij met zijn vingers niet af van kon blijven. Helaas kwam iedere keer zijn boek ertussen.
Hij had ontdekt waarom ze hem er iedere keer naar vroeg. Donald had hem in vertrouwen verteld dat hij zijn vermogen had verspeeld door te speculeren met vastgoedaandelen.
Het maakte hem niet uit dat Glory met hem aanpapte vanwege hun financiële problemen. Hij droomde ervan om haar weg te kapen van Donald zodat zij de zijne zou worden. Heel even speelde hij met de ge-dachte om open kaart te spelen met Donald. Hij schudde zijn hoofd. De uitkomst zou niet goed zijn.
“Verdomme, nu kan ik geen woord op papier krijgen! Dit is wel het laatste dat ik kan gebruiken!” schreeuwde hij hoewel er niemand aanwe-zig was om zijn klaagzang te horen. Het geluid van de telefoon deed hem opschrikken.
Met een diepe zucht keek hij ernaar. Had hij hem niet in gesprek ge-daan? Nee, natuurlijk niet, dan zou hij niet rinkelen zoals nu.
In gedachte gooide hij het onding aan gruzelementen. In werkelijkheid staarde hij er besluiteloos naar. Even later sloeg het antwoordapparaat aan.
“Richard, ben je er? Neem even op wil je? Nou dan niet! Luister. Ik wil je zeggen dat ik het weet dat je me aan het belazeren bent met Glory! Ik vermoedde dit al een tijd, maar kon tot vandaag niets bewijzen. Ik heb een privédetective gehuurd en ...”
Het antwoordapparaat sloeg af. Richards ogen waren groot geworden toen hij Donalds stem herkende. Zijn gezicht werd warm en zijn hartslag versnelde. Met een ruk wierp hij de laptop naast zich op de bank en stond op.
“Het is voorbij, afgelopen, uit. Vaarwel wrede wereld!”
Nu de geest uit de fles was, wist hij dat Donald zijn gram zou halen. Donald zou het hem nooit vergeven dat hij het met zijn vrouw had


page 4 of 7

gedaan. Hem kennende, zou hij wraak met rente komen nemen. Richard had hem al eens betrapt toen Donald briesend van woede een eindredac-teur die te laat was met een deadline, op staande voet had ontslagen.
Een paar minuten later sloeg het antwoordapparaat opnieuw aan.
“Richard, klootzak! Je kunt geen verstoppertje blijven spelen! Jij hebt mij belazerd met mijn vrouw en ik hou je aan de deadline! Hoor je me, hufter? Ik hou je aan de deadline! Jij maakt mijn huwelijk kapot en ik zal jou kapotmaken. Te beginnen met de deadline aan het einde van de maand en ...”
Opnieuw sloeg het antwoordapparaat af. Richards hart bonkte als een drilhamer in zijn borst. Het spel was uit! Het antwoordapparaat sloeg weer aan en hij gromde: “Godverdomme! Kan hij me niet met rust laten?”
Hij drukte zijn handen tegen zijn oren. Maar het was niet Donalds zware basstem die door de luidspreker klonk. Nee, nu was het de stem van Glory!
“Richard? Ben je daar? Donald weet dat wij iets met elkaar hebben en hij heeft me geslagen,” snikte ze. Daarna klonk er een ijzingwekkende gil.
Het zweet stond op Richards voorhoofd. Kwaad op zichzelf gooide hij zijn koffiemok stuk tegen de muur. De inhoud droop als een bruine vlek omlaag en druppelde op zijn witte tapijt.
“Verdomme!” Huiverend luisterde hij nog een keer naar Glory’s be-richt. Haar gil aan het eind van de boodschap sneed door merg en been. Hij zakte neer op de bank terwijl zijn hart hem in de schoenen zonk.
Moet ik wel, of niet naar haar gaan, vroeg hij zichzelf af en wreef door zijn haar. Misschien heeft hij haar wel vermoord! Met een trillende hand reikte hij naar de telefoon om de politie te bellen, maar op dat moment ging die weer over. Als door een wesp gestoken trok hij zijn hand terug en gilde: “Ik ben niet thuis! Ik ben niet thuis!”
Hij drukte zijn handen tegen zijn oren en wiebelde als een klein kind op de bank.


page 5 of 7

“Help! Richard ...” Glory’s stem brak abrupt af, gevolgd door ge-stommel, glasgerinkel en geschreeuw. Richard keek op, wreef hard over zijn ogen en luisterde naar de zoemtoon die volgde.
“Het is mijn schuld,” jankte hij en kneep zijn ogen dicht. In gedachte zag hij Glory op de grond liggen, onder de blauwe plekken. Donald stond bij haar met een honkbalknuppel en sloeg haar tot ze niet meer bewoog.
Richard schudde zijn hoofd en kreunde. “Nee, dat mag niet!”
Donald grijnsde naar hem en wees met zijn honkbalknuppel. “Ik krijg je wel, mannetje!”
Richard liet zich op de grond vallen en kroop naar achteren. De scherven van zijn koffiemok prikten in zijn kont. Zijn rug bonkte tegen de muur. Donald kwam dichterbij om hem te slaan en hij hief beschermend zijn armen op. Er gebeurde niets.
Hij gluurde tussen zijn vingers. Donald was er niet. Hij was alleen in zijn appartement. Zijn verbeelding had hem parten gespeeld. Hij duwde zich overeind en strompelde op onvaste benen naar de badkamer waar hij met zijn vuist tegen de muur sloeg. Zijn oren suisden, maar hij voelde zich iets beter. De pijn in zijn rechterhand bedaarde hem wat. Hij draaide de koude kraan open en liet het water over zijn gekneusde hand stromen. Zijn knokkels waren geschaafd en bloedden een beetje, maar het was niet ernstig. Hij haalde een paar keer diep adem en spetterde water in zijn gezicht.
Ik moet naar haar toe! Hij depte zijn gezicht af en liep naar de keuken om een mes uit een la te pakken. Hij stak het op zak en sloot even later de deur van zijn appartement achter zich.
In de gang, op weg naar de lift, keek hij naar het plafond omdat de tl-verlichting flikkerde als een waarschuwing. Met tegenzin wachtte hij op de lift, die zich met een ping aankondigde. De lift bracht hem naar de ondergrondse garage waar allemaal dure auto’s waren geparkeerd. Er reed er één weg terwijl hij naar zijn rode Jaguar liep.


* * *


page 6 of 7

picture of Cynthia Fridsma
 
Ik hoop dat je hebt genoten van het voorstukje!

Klik op onderstaande link om mijn boek te kopen. Door mijn boek te kopen ondersteun je mij zodat ik kan blijven schrijven ;-)

https://www.bol.com/nl/p/de-uitverkorene/9200000078705996/


page 7 of 7